Volkswagen California: Najinovatívnejší kemper všetkých čias?

428

Volkswagen vo svetovej premiére predstavil novú generáciu bestsellera, z ktorého sa doteraz predalo vyše 280 000 kusov –  nový model California. Konštrukčne vychádza z dlhej verzie modelu Multivan najnovšej generácie. Hoci je novinka priestrannejšia, inteligentnejšia, premyslenejšia a všestrannejšia, koncepčne vychádza zo svojich ikonických predchodcov.

Nemecký výrobca zachoval typické prvky radu California – zdvíhacia strecha a do najmenších detailov premyslený interiér. Aj nový Volkswagen California je súčasne minibus na každodenné používanie a kempingový automobil na nezabudnuteľné výlety. Po prvý raz budú mať všetky verzie posuvné bočné dvere na obidvoch stranách, ďalšou novinkou je plug-in hybrid v kombinácii s pohonom všetkých kolies.

Volkswagen bude ponúkať model California ako „Beach“, „Beach Tour“, Beach Camper“ (s mini-kuchynkou vzadu), aj ako „Coast“ a „Ocean“ (v obidvoch prípadoch s kompletnou kuchynskou bunkou na strane vodiča).

Samostatné sedadlá namiesto lavice 

Všetky verzie modelu California majú spoločnú výklopnú strechu s veľkým predným oknom a dvoma bočnými oknami v strešnom stane (všetky so sieťkami proti komárom). Ďalším spoločným znakom sú bočné posuvné dvere na obidvoch stranách. Zákazníci si môžu objednať markízu na ochranu pred slnkom a dažďom buď na ľavú alebo pravú stranu. Ďalšou novinkou sú samostatné sedadlá namiesto zadnej lavice. Vďaka tomu sa sedadlá dajú umiestniť ľubovoľne podľa potreby, napríklad na jednu stranu aby sa dali v kabíne prepravovať drahé bicykle.

Všetky verzie nového modelu California stoja na modulárnom podvozku MQB a sú príbuzné s modelom Multivan v dlhej verzii. Kempingový automobil má dĺžku 5 173 mm a šírku 1 941 mm. Výška je s hodnotou 1 990 mm vrátane spustenej výklopnej strechy zhodná s predchádzajúcou generáciou a preto vhodná do parkovacích domov a podzemných parkovísk.

Diesel, benzín aj plug-in hybrid

O pohon modelu California sa budú starať tri rozličné systémy, ktoré sa dajú kombinovať s každým vybavením a všetky zahŕňajú automatickú dvojspojkovú prevodovku DSG. Efektivitou vyniká štvorvalcový turbodiesel s priamym vstrekovaním paliva 2.0 TDI s výkonom 110 kW (150 k). Benzínovú alternatívu predstavuje turbodúchadlom preplňovaný štvorvalec s priamym vstrekovaním paliva 2.0 TSI, ktorý dosahuje výkon 150 kW (204 k) a rovnako ako turbodiesel poskytuje aj veľký krútiaci moment. Obidva spaľovacie motory TDI a TSI poháňajú predné kolesá.

Novinkou v modelovom rade California je pohon plug-in hybrid (eHybrid), ktorý poskytuje systémový výkon 180 kW (245 k). Nový Volkswagen California je prvým modelom koncernu Volkswagen na báze modulárnej stavebnice MQB, kombinujúci pohon plug-in hybrid s pohonom všetkých kolies 4MOTION. Vysoká účinnosť hybridného pohonu tvoreného kombináciou elektromotora a benzínového motora 1.5 TSI evo2 okrem toho umožňuje dlhý celkový dojazd a ťahanie brzdeného prívesu s hmotnosťou do 2000 kg.

Predpredaj nového Volkswagenu California sa začína v júli 2024 a prvé vozidlá
budú dodané koncom roka 2024 resp. začiatkom roka 2025, ešte pred začiatkom
kempovacej sezóny.