Zomrel Bruno Sacco, dizajnér najkrajších Mercedesov!

202

Taliansky dizajnér sa narodil 12. novembra 1933, vyštudoval turínsku univerzitu a v roku 1955 začal pracovať v známej karosárskej spoločnosti Carrozzeria Ghia Spa. O tri roky neskôr prestúpil do radov nemeckej automobilky Mercedes-Benz, kde vydržal celých 41 rokov a prešiel si viacerými pozíciami. 

Zastával post vedúceho dizajnu, riadil vývoj konceptov a od roku 1975 bol aj hlavným inžinierom. Pod jeho rukami vznikol prvý Mercedes-Benz s karosériou typu combi, bol to model W123. Sám Bruno Sacco za svoje vrcholné dielo považoval Mercedes-Benz Triedy S, verziu W126. Tento modelový rad vo všetkých jeho podobách bol podľa Bruna tým najlepším, čo pre nemeckú automobilku vytvoril.

Úspešná kariéra

Výpočet modelov, pod ktoré sa slávny dizajnér podpísal je však omnoho širší. Bol napríklad členom tímu, ktorý navrhol podobu prvého a dnes už legendárneho géčka. Vo svojich začiatkoch pracoval na vývoji Mercedesu 600 (W100) a bol tiež jedným z autorov krásneho roadsteru 230 SL (W113).

Nie všetky jeho projekty uzreli svetlo sveta, pri niektorých je to ohromná škoda. Bruno Sacco totiž navrhol napríklad aj Mercedes C 111 – športové kupé s výklopnými dverami, ktoré svojho času prekonalo viacero rýchlostných rekordov.

S Mercedesom až do smrti 

V neskoršom období svojej kariéry sa nezabudnuteľný odborník podieľal na vývoji najmenšej triedy A. Stál pri zrode SUV modelov s označením M a bol dokonca dôležitou postavou aj pri vzniku triedy V. Mercedes-Benz mu skrátka ďakuje za veľa.

Už v období dôchodku pravidelne jazdil na svojom obľúbenom Mercedese W126. Bruno Sacco zomrel vo veku 90 rokov. Česť jeho pamiatke.