Nové BMW X3 oficiálne odhalené!

Tretia generácia modelu BMW X3 prichádza s výraznejším dizajnom, väčším rázvorom a novou technikou.

2195

BMW X3 je prostredným z ponuky SUV od mníchovskej automobilky. Za necelých 15 rokov od uvedenia prvej generácie si toto vozidlo získalo množstvo fanúšikov, čo samozrejme potvrdzujú aj kladné predajné čísla. Zástupcovia automobilky však veľmi dobre vedia, že vyčkávanie s novou generáciou je chôdza po veľmi tenkom ľade a tak prichádzajú s novou treťou generáciou modelu.

Výrazneší dizajn

Nové BMW X3 vyzdvihuje už aj tak výrazný dynamický dizajnový jazyk predchodcu na novú, príťažlivejšiu úroveň. Tretia generácia priekopníckeho prémiového športovo-aktívneho vozidla (Sport Activity Vehicle – SAV) sa vydala po ceste blízkej modelom BMW X a spája robustný terénny vzhľad so športovým prejavom.

Prednej časti dominuje väčšia priestorovo tvarovaná maska chladiča s typickým vzhľadom obličiek. Kruhové hmlovky boli nahradiené šestuholníkovým tvarom . Združené svetlomety zadnej časti zreteľne zvýrazňujú sklonený strešný spojler a dvojité koncovky výfukového potrubia priťahujú pohľady na vhodne svalnaté proporcie.

Nová generácia si zachováva totožné vonkajšie rozmery ako predchodca, no zmenila sa dĺžka rázvoru kolies. Ten narástol o päť centimetrov, vďaka čomu sa zmenilo aj rozloženie hmotnosti na ideálny pomer 50:50. Zväčšil sa aj objem batožinového priestoru, ktorý má už slušných 550 litrov.

Podvozok dostal opäť dvojité spodné ramená a otočnú pružiacu a tlmiacu vzperu vpredu. Vzadu zasa BMW vsadzia na overenú päťprvkovú nápravu. Konštruktéri sa pokúsili znížiť celkovú hmotnosť vozidla aj požitím dutých hliníkových ložísk a dutých stabilizátorov.

Už základná verzia zaujme väčšími až 18-palcovými diskami z ľahkej zliatiny. Vozidlo dosahuje svetlú výšku 204 milimetrov a dokáže prebrodiť vodu až do hĺbky 50 centimetrov.

Účinné štvorvalce a šesťvalce

Ponuka motorizácií bude pri príchode na trh pozostávať zo 4-valcovej naftovej verzie xDrive20d a z verzie xDrive30d s radovým naftovým 6-valcom. Špičkou bude benzínová verzia BMW X3 M40i.

Neskôr ich doplní dvojica zážihových jednotiek BMW X3 xDrive30i ako aj 20i. Obe sa budú dodávať s pohonom zadných kolies (sDrive, nie na európskom trhu) alebo všetkých kolies (xDrive). Všetky pohonné jednotky pochádzajú z najnovších generácií motorov BMW a oproti svojím predchodcom sú citeľne účinnejšie. Vývoj prispel aj k vylepšeniu účinnosti 8-stupňovej prevodovky Steptronic či inteligentného pohonu všetkých kolies BMW xDrive.

Exkluzívne prvky výbavy

Do výbavy sa prirodzene prepracovali aj najnovšie technologické prvky. Väčšina z nich sa zameriava na komfort posádky. Pôjde napríklad o novú trojzónovú klimatizáciu, sedačky s ventiláciou, sklápanie operadiel zadných sedačiek, akustické čelné sklo (už v základe), ambientné osvetlenie a dokonca aj paket Ambient Air. Ten umožní vyvoňanie interiéru jednou z ôsmych ponúkaných vôní v troch stupňoch intenzity. Prípadne vyčistí vzduch v kabíne systémom ionizácie.

Značne sa rozrástla aj ponuka asistenčných systémov. Vodičovi bude k dispozícii napríklad aj najnovšia generácia adaptívneho tempomatu, ktorý zvládne samostatne zastaviť a opäť sa rozbehnúť. Pribudne aj výstraha pred protiidúcimi vozidlami pri odbočovaní vľavo. V ponuke príplatkovej výbavy sa objaví aj head-up displej.