David Brown Automotive opäť reinkarnuje britskú klasiku

1260

Že sa klasický vzhľad vylučuje so spoľahlivosťou nových áut? Pri väčšom množstve peňazí to už nemusí byť tak celkom pravda. Novým dôkazom toho je výtvor spoločnosti David Brown Automotive. Nie je vám nástupca Speedback GT povedomí?

Uveďme hneď od začiatku veci na pravú mieru a dajme si jeden “zábavný fakt”. Viete odkiaľ majú GT-čka od Aston Martin označenie DB? Ide o iniciály obchodníka, ktorý sa volal David Brown. Tento pán v 40 a 50-tych rokoch, zlúčil firmy Aston Martin, Lagonda a Tickford, aby vytvoril značku Aston Martin, akú ju poznáme dnes. V tomto prípade však nejde o toho istého človeka, no pointa je naznačená.

Podobnosť čisto jasná

Samozrejme, kto nespozná v novinke črty modelov DB5/DB6, nevidel v živote žiadnu Bondovku, alebo videl auto jedine z ponorky a aj to v kalnej vode. Spirituálneho nástupcu legendárneho bondovského služobáku, spoznáme už 6. marca na autosalóne v Ženeve.

Hrýzť si do päste od úžasu nie je pri autách od DBA (David Brown Automotive) vôbec ťažké. Firma má na svedomí “remastoravané” MINI, ale aj sympatické pokusy oživiť Jaguar E-Type

Novinka bez názvu má do veľkej miery vychádzať z predošlého výtvoru značky, s označením Speedback GT. Značka sľubuje ešte agresívnejší dizajnový jazyk a ručnú výrobu celého modelu v sídle situovanej v okolí Silverstone. Náklad bude samozrejme limitovaný.

Rovnako britský darca?

Priniesť na trh limitovaný a ručne vyrábaný voz s črtami klasického vozu a nepožičať si pritom už existujúcu konštrukciu, je poriadna biznis šialenosť. Prvý model Speedback GT bol vlastne “prekapotovaný” Jaguar XKR. Má to však jeden problém.

Nie, nemusíme si klamať. Je to úžasný interiér už dnes predpotopného Jaguaru XKR. Pri novinke však príde ďalší darca, keďže sa XK už nejaký ten piatok nevyrába

Jaguar XKR sa už totiž nejaký ten piatok nevyrába a v Coventry považujú za jeho plnohodnotnú náhradu menší F-Type. Taktiež nám značka nechce prezradiť nič viac, než dátum predstavenia novinky. Zakladateľ spoločnosti David Brown (nemýliť si s Davidom Brownom z Aston Martin), ale neskrýva svoje nadšenie.

Hovorte si čo chcete, “rostbífom” sa to v roku 2014 skutočne podarilo. Moderný pokus o Aston Martin DB5 je nádherný.

“Toto je niečo, na čo sme sa tešili od uvedenia modelu Speedback GT. Už sa samozrejme nevieme dočkať, kedy odhalíme viac. S jeho nebývalým prebytkom výkonu, umožní nový model osloviť nie len aktuálnych zákazníkov značky David Brown Automotive, ale aj tých nových”, nechal sa počuť menovec známeho biznismena.