1000 rýchlonabíjacích staníc v Európe

644
" "
V poradí tisíca rýchlo nabíjateľná stanica bola postavená v Surrey, vo Veľkej Británii. Jedna stanica dokáže nabiť batérie elektromobilu na 80% jej kapacity za 30 minút. Vynaložené náklady sú minimálne.
Nissan si od inštalácie najrýchlejšieho typu nabíjacích jednotiek sľubuje rapídny nárast predaja a používania elektromobilov. Nórsko už dokazuje prvé výsledky úspešného inštalovania siete nabíjateľných staníc. Počas doby osemnástich mesiacov sa na diaľničnom úseku E18, kde boli práve tieto stanice inštalované, zdvihol počet elektromobilov až 8-násobne.
Nabíjateľné stanice zažívajú rozkvet aj v Anglicku. „Je to veľký medzník pre zelenú dopravu. Umožňuje elektromobilom prejsť väčšiu vzdialenosť.“ Vysvetľuje Jean Pierre Diernaz, vedúci pracovník pre odvetvie elektromobilov Nissan. „Sieť staníc v Anglicku sa rozvíja veľmi rýchlo a vďaka nášmu partnerovi Ecotricity, sú zákazníci schopní „natankovať“ ich vozidlo zadarmo veterne a solárne generovanou elektrickou energiou.“
Počty CHAdeMO rýchlo nabíjateľných staníc zaznamenali razantný nárast v roku 2013. V roku 2010 bolo v Európe iba 16 takýchto staníc. O rok neskôr sa toto číslo zmenilo na 155 a v roku 2012, už počet dosiahol hranicu 540. Predpokladaný počet staníc v roku 2014 by mal dosiahnuť počtu 1800.
Sieť rýchlo-nabíjacích staníc finančne podporujú aj partneri v oblasti energetiky, zahŕňajúc švajčiarsku viacnárodnú energetickú spoločnosť ABB, francúzsku spoločnosť DBT, a portugalskú EFACEC Corporation.

Značka Nissan sa môže pochváliť pokorením hranice postaviť 1000 CHAdeMO rýchlo-nabíjacích staníc pre elektromobily v Európe.